![Πώς να επιλέξω επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων; [Οδηγός]](/modules/ph_simpleblog/featured/42.jpg)
Κάθε επιχείρηση εστίασης (πρέπει να) έχει ως πρώτη προτεραιότητα την καθαριότητα και την υγιεινή, χαρακτηριστικά που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν την επιτυχία της.
Μεταξύ των σπουδαιότερων ειδών εξοπλισμού για μια επιχείρηση εστίασης, λοιπόν, είναι και τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων, ποτηριών και σκευών.
Ωστόσο, είναι πιθανό στο μυαλό σας να τριγυρνά η εξής απορία:
Πώς να επιλέξω ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων-ποτηριών-σκευών;
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς παρακάτω θα ανακαλύψετε τα σημαντικότερα κριτήρια που θα πρέπει να λάβετε υπόψη ώστε να κάνετε την ιδανική επιλογή για το κατάστημά σας.
Πάμε να ξεκινήσουμε!
1. Τύπος επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων
Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσετε πριν την αγορά είναι τους διαφορετικούς τύπους επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων.
Οι σημαντικότεροι τύποι επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων είναι οι ακόλουθοι:
Πλυντήρια ποτηριών
Πολλά μοντέλα πλυντηρίων πιάτων (για 50άρι καλάθι) μπορεί να δέχονται και έναν ορισμένο αριθμό ποτηριών.
Ωστόσο, υπάρχουν και εξειδικευμένα επαγγελματικά πλυντήρια που προορίζονται αποκλειστικά για το πλύσιμο και την απολύμανση ποτηριών.
Αυτά τα πλυντήρια είναι συνήθως μικρά και συμπαγή, έχουν μικρότερη ισχύ πλύσης και είναι ιδανικά για καφετέριες, αναψυκτήρια, μπαρ κ.λπ., όπου η χρήση ποτηριών και μικρών πιάτων είναι μεγαλύτερη.
Ρίξτε μια ματιά στα αξιόπιστα επαγγελματικά πλυντήρια ποτηριών που διαθέτουμε και εξοπλίστε την επιχείρησή σας κατάλληλα!
Πλυντήρια πιάτων για 50άρι καλάθι
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων είναι τα πλυντήρια για καλάθι 50x50.
Aυτά τα πλυντήρια μπαίνουν είτε κάτω από τον πάγκο είτε επάνω στον πάγκο και είναι συμπαγή και αρκετά μικρά σε μέγεθος, σχεδόν παρόμοιων διαστάσεων με τα οικιακά.
Ωστόσο, έχουν πολύ γρηγορότερους κύκλους πλύσης, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν έναν κύκλο μέσα σε μόλις 2 λεπτά ή και λιγότερο.
Συνήθως, αυτού του τύπου τα πλυντήρια διαθέτουν 2 καλάθια, από τα οποία το ένα είναι για ποτήρια και μαχαιροπίρουνα και το άλλο για τα πιάτα.
Ένα τέτοιο μικρό επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων είναι ιδανικό για κουζίνες μικρών επιχειρήσεων με μικρούς όγκους πλύσης, όπως μπαρ, μικρά εστιατόρια ή καφετέριες.
Ανακαλύψτε τα στιβαρά και ποιοτικά επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων της TopFrost και διατηρήστε τα πιάτα και τα ποτήρια της επιχείρησής σας πεντακάθαρα και αστραφτερά!
Πλυντήρια πιάτων τύπου καμπάνα
Έπειτα, υπάρχουν και τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων τύπου καμπάνα για καλάθι 50x50 και 50x70, τα οποία είναι ιδανικά για επιχειρήσεις με μεσαίο προς μεγάλο όγκο πλύσης, όπως εστιατόρια, επιχειρήσεις catering, ξενοδοχεία κ.λπ.
Τα πλυντήρια καμπάνες είναι μηχανήματα υψηλής απόδοσης που διακρίνονται για τη μεγαλύτερη ισχύς τους, το μεγαλύτερο boiler και τον γρηγορότερο κύκλο πλύσης τους, ειδικά συγκριτικά με τα πλυντήρια για 50άρι καλάθι.
Ξεχωρίζουν για την εργονομία τους γιατί η πόρτα τους ανοίγει προς τα επάνω και επιτρέπει στον χειριστή να εργάζεται με μεγαλύτερη ευκολία μπροστά από το πλυντήριο.
Τοποθετείτε το καλάθι μέσα στο πλυντήριο, κατεβάζετε το κάλυμμα και περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος πλύσης. Όταν τελειώσει, ανοίγετε το κάλυμμα και παίρνετε τα καθαρά πιάτα, έτοιμα για χρήση.
Τα πλυντήρια αυτά είναι μεν ογκώδη, ωστόσο είναι ιδιαίτερα γρήγορα, εργονομικά και αποτελεσματικά, επιτρέποντας έτσι τη συνεχή ροή εργασιών.
Βρείτε στην TopFrost τα καλύτερα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων καμπάνες και κάντε τα πιάτα και τα ποτήρια σας να αστράφτουν σε χρόνο μηδέν!
Πλυντήρια σκευών
Επιπλέον, στην αγορά μπορείτε να βρείτε και στιβαρά επαγγελματικά πλυντήρια σκευών, τα οποία είναι σχεδιασμένα για το πλύσιμο και την αποτελεσματική απολύμανση διαφόρων ειδών μαγειρικών σκευών, όπως κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά 60x40 ζαχαροπλαστικής, δίσκους, γαστρονόμους (GN 1/1 &1/2) κ.ά.
Διαθέτουν ισχυρό σύστημα πλύσης, καθώς η απομάκρυνση του λίπους και άλλων επίμονων υπολειμμάτων τροφών είναι γενικά δυσκολότερη.
Τα πλυντήρια σκευών είναι ιδανικά για μεγάλα εστιατόρια, catering, ξενοδοχεία όπου οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Πλυντήρια πιάτων τούνελ
Ο πέμπτος τύπος επαγγελματικού πλυντηρίου που θα δούμε είναι τα πλυντήρια τούνελ, τα οποία είναι ιδανικά για επιχειρήσεις με μεγάλο όγκο πλύσης όπως ξενοδοχεία.
Πρόκειται για τα κορυφαία μηχανήματα για το πλύσιμο πιάτων, καθώς μπορούν να πλένουν τεράστιες ποσότητες μέσα σε σύντομο χρόνο. Είναι αρκετά ογκώδη, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός στην κουζίνα πριν από την εγκατάσταση του μηχανήματος.
Λειτουργούν με τη βοήθεια ενός ιμάντα μεταφοράς, πάνω στον οποίο τοποθετούνται τα καλάθια με τα βρώμικα πιάτα, γι’ αυτό και λέγονται και πλυντήρια πιάτων με ραουλόδρομο.
Ο ιμάντας, στη συνέχεια, μεταφέρει τα καλάθια μέσα στο τούνελ, όπου πλένονται, ξεπλένονται και στεγνώνουν, για να βγουν στο τέλος από την άλλη πλευρά, πεντακάθαρα και λαμπερά.
Αυτός ο τύπος πλυντηρίων είναι συνήθως κατάλληλος για χώρους με τεράστιες απαιτήσεις, όπως είναι νοσοκομεία, ξενοδοχεία κ.λπ.
Παρεμπιπτόντως, στην TopFrost θα βρείτε κορυφαία μεταχειρισμένα επαγγελματικά πλυντήρια τούνελ σε άριστη κατάσταση!
2. Μέγεθος και χωρητικότητα
Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει μέσα από την κατανόηση των διαφορετικών τύπων επαγγελματικών πλυντηρίων, το μέγεθος του μηχανήματος και ο διαθέσιμος χώρος που έχετε στην κουζίνα του μαγαζιού σας παίζουν σημαντικό ρόλο.
Εάν διαθέτετε μια μικρή επιχείρηση – π.χ. ένα μικρό καφέ-μπαρ, ένα αναψυκτήριο, ένα μικρό εστιατόριο κ.λπ. – και δεν υπάρχει ανάγκη για πλύσιμο τεράστιων ποσοτήτων πιάτων, τότε η ιδανική λύση θα είναι ένα επαγγελματικό πλυντήριο για 50άρι καλάθι, που συνήθως μπορεί να πλύνει έως και 500 πιάτα την ώρα.
Αν, όμως, είστε ιδιοκτήτης μιας μεγαλύτερης επιχείρησης με αυξημένες ανάγκες, τότε θα χρειαστείτε κάτι ισχυρότερο, όπως ένα επαγγελματικό πλυντήριο τύπου καμπάνα. Το οποίο, φυσικά, απαιτεί και περισσότερο διαθέσιμο χώρο και συνήθως πλένει από 600 έως 1200 πιάτα ανά ώρα.
Για ακόμα μεγαλύτερους επαγγελματικούς χώρους (π.χ. μεγάλα εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.λπ.) και ακόμα πιο αυξημένες απαιτήσεις, ιδανικό θα είναι ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων τύπου τούνελ, το οποίο συνήθως πλένει 1200 έως 2000 (ή και παραπάνω) πιάτα ανά ώρα.
Διαβάστε ακόμα: Οργάνωση επαγγελματικής κουζίνας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
3. Ισχύς και ταχύτητα πλύσης
Η αποτελεσματικότητα ενός επαγγελματικού πλυντηρίου συνδέεται άμεσα με την ισχύ και την ταχύτητα πλύσης.
Αξιολογήστε τις δυνατότητες πλύσης των διαφόρων μοντέλων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ισχύς και η διάρκεια κάθε κύκλου πλύσης.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων-ποτηριών-σκευών ολοκληρώνουν έναν κύκλο πλύσης μέσα σε ένα ή δύο λεπτά.
Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε ένα πλυντήριο που να δίνει διάφορες επιλογές κύκλων πλύσης, ώστε να μπορείτε κάθε φορά να προσαρμόζετε την ταχύτητα καθαρισμού των πιάτων ανάλογα με τον όγκο των πιάτων και το πόσο λερωμένα είναι.
4. Θερμοκρασία και απολύμανση
Υπάρχουν δύο είδη επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων βάσει θερμοκρασίας: τα πλυντήρια υψηλής και τα πλυντήρια χαμηλής θερμοκρασίας.
Και τα δύο είδη χρησιμοποιούν απορρυπαντικά και χημικές ουσίες για τον καθαρισμό και το ξέπλυμα των πιάτων, με τη διαφορά να βρίσκεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο τα καθαρίζουν και τα απολυμαίνουν.
Από τη μία, τα πλυντήρια που χρησιμοποιούν υψηλή θερμοκρασία καθαρίζουν και απολυμαίνουν κυρίως με τη βοήθεια της μεγάλης θερμότητας νερού η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση boiler, με τη θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται μεταξύ 60°C και 80°C (85°C για το ξέπλυμα). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για να σκοτώνουν τα μικρόβια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Από την άλλη, τα πλυντήρια χαμηλής θερμοκρασίας στηρίζονται κυρίως στις χημικές ουσίες για την αποτελεσματική απολύμανση των πιάτων, καθώς η θερμοκρασία τους κυμαίνεται μεταξύ μόλις 50°C και 60°C.
Όσον αφορά το τι από τα δύο να επιλέξετε, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι τα πλυντήρια υψηλής θερμοκρασίας είναι ακριβότερα και συνήθως πιο ογκώδη, με τα πιάτα, όμως, να στεγνώνουν γρηγορότερα αλλά και να μην προκύπτει συχνά η ανάγκη αγοράς απορρυπαντικών.
Από την άλλη, τα πλυντήρια χαμηλής θερμοκρασίας είναι οικονομικότερα και μπαίνουν ευκολότερα σε μια μικρότερη κουζίνα. Ωστόσο, είναι αναγκαία η συχνή αγορά απορρυπαντικών και χημικών καθαρισμού και απολύμανσης των πιάτων.
Επιπλέον, αυτά τα χημικά ενδέχεται να αποχρωματίσουν ή να κάνουν ζημιά σε ορισμένους τύπους πιάτων και σκευών, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να απαιτείται η συχνή αντικατάστασή τους.
5. Ποιότητα νερού – Εύρυθμη λειτουργία
Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η σκληρότητα του νερού της περιοχής στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί το πλυντήριο.
Περιοχές με νερά με υψηλή σκληρότητα και χωρίς τοποθέτηση αποσκληρυντή ή σύστημα ώσμωσης, έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν επικαθίσεις αλάτων σε διάφορα κύρια σημεία της συσκευής με αποτέλεσμα να φράζουν τα μπεκ πλύσης από τους βραχίονες πάνω και κάτω. Έτσι, μειώνεται η ικανότητα πλύσης του πλυντηρίου.
Επιπλέον, οι επικαθίσεις αλάτων σχηματίζονται και στις αντιστάσεις του boiler και του κάδου πλύσης με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή τους, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας.
6. Επίπεδα θορύβου
Άλλος ένας παράγοντας που απαντά στο πώς να επιλέξω επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων-σκευών-ποτηριών είναι τα επίπεδα θορύβου του πλυντηρίου.
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει επαγγελματικό πλυντήριο που να είναι εντελώς αθόρυβο.
Μάλιστα, είναι ευνόητο ότι συνήθως όσο ισχυρότερο είναι, τόσο περισσότερο θόρυβο παράγει.
Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καθορίσετε ως έναν βαθμό το πόσο θορυβώδες θα είναι το πλυντήριό σας.
Μπορείτε να επιλέξετε μοντέλα με ηχομόνωση και χαρακτηριστικά αθόρυβης λειτουργίας (όσο γίνεται). Εξετάστε προσεκτικά τις προδιαγραφές του ή ρωτήστε τον πωλητή σχετικά με τα decibel που παράγει το κάθε μοντέλο.
Ειδικά στην περίπτωση που διαθέτετε μια μικρότερη επιχείρηση, όπου η κουζίνα είναι κοντά στον χώρο που κάθονται οι πελάτες, θα πρέπει να επιλέξετε ένα όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο πλυντήριο.
7. Ενεργειακή απόδοση
Φροντίστε να επιλέξετε ενεργειακά αποδοτικά επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων, μιας και τέτοιους είδους συσκευές προορίζονται για συνεχόμενη χρήση.
Μοντέλα που λειτουργούν με χαμηλή κατανάλωση νερού ή που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια όταν βρίσκονται σε αδράνεια (π.χ. μεταξύ των κύκλων πλύσης) είναι ιδανικά για να εξοικονομήσετε χρήματα, ενώ ελαχιστοποιούν και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
8. Ευκολία χρήσης
Είναι γνωστό ότι οι επαγγελματικές κουζίνες έχουν συνήθως αυξημένες απαιτήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις.
Η αγορά ενός επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων που είναι δύσκολο στην κατανόηση και στη χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη ροή εργασιών.
Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλήξετε σε ένα μοντέλο πρακτικό και φιλικό στον χρήστη, εξοπλισμένο ίσως με χαρακτηριστικά όπως εργονομικούς μηχανισμούς φόρτωσης και εκφόρτωσης των πιάτων, εύκολη πρόσβαση στα εξαρτήματα (για τον ευκολότερο καθαρισμό και συντήρηση του πλυντηρίου πιάτων), λειτουργίες αυτοκαθαρισμού, συστήματα αυτοδιάγνωσης κ.ά.
Έτσι, θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες σφαλμάτων και το προσωπικό θα μπορεί να μάθει να το χρησιμοποιεί τάχιστα χωρίς να απαιτείται μεγάλος χρόνος εκμάθησης.
9. Κόστος
Είτε έχετε ξενοδοχείο, είτε catering, είτε εστιατόριο, είτε οποιονδήποτε άλλο τύπο επιχείρησης, σίγουρα έχετε ένα συγκεκριμένο budget που μπορείτε να διαθέσετε για την αγορά επαγγελματικού πλυντηρίου.
Άρα, το συνολικό κόστος απόκτησης μιας τέτοιας συσκευής είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή σας.
Φυσικά, δεν αναφερόμαστε μόνο στο κόστος αγοράς, μιας και το συνολικό κόστος μιας συσκευής καθορίζεται από:
● μέγεθος και χωρητικότητα πλυντηρίου,
● ενεργειακή απόδοση και κατανάλωση νερού,
● χαρακτηριστικά και λειτουργίες,
● ποιότητα κατασκευής,
● φήμη του κατασκευαστή,
αλλά και από άλλους παράγοντες όπως:
● ανάγκη εγκατάστασης πλυντηρίου από επαγγελματία,
● ανάγκη συντήρησης και επισκευών,
● ανάγκη αγοράς απορρυπαντικών πιάτων.
Διαβάστε ακόμα:
● Τι εξοπλισμό χρειάζεται ένα σουβλατζίδικο;
● Τι εξοπλισμό χρειάζεται μια κουζίνα εστιατορίου;
Πώς να επιλέξω επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων/ποτηριών/σκευών - Με λίγα λόγια
Ελπίζουμε όσα είπαμε παραπάνω να απαντούν αποτελεσματικά σε κάθε απορία σας γύρω από το πώς να επιλέξω ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων-ποτηριών-σκευών.
Λαμβάνοντας υπόψη σας όλους τους παραπάνω παράγοντες, θα ξέρετε πλέον τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε μια τέτοια συσκευή, ώστε να εξασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να προσφέρετε μια εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες σας.
Στην TopFrost θα βρείτε επαγγελματικά πλυντήρια άριστης ποιότητας, ιδανικά για όλες τις επιχειρήσεις Ho.Re.Ca, ώστε να εξασφαλίσετε εύκολη και γρήγορη πλύση αλλά και μέγιστη καθαριότητα!