Προδιαγραφές ασφαλείας για ψυκτικούς θαλάμους πάνελ & tips προστασίας εργαζομένων!

Επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνοι κ.ά. απαιτούν τη χρήση ψυκτικών θαλάμων πάνελ, που διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα, ποιοτικά και, κυρίως, ασφαλή για κατανάλωση.

Ωστόσο, οι ψυκτικοί θάλαμοι πάνελ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Ποιες είναι αυτές οι προδιαγραφές, λοιπόν;

Πάμε να τις δούμε!

1. Υγειονομικές γωνίες

Σε έναν ψυκτικό θάλαμο, όπου αποθηκεύονται ευαίσθητα τρόφιμα, η καθαριότητα είναι υψίστης σημασίας. 

Οι υγειονομικές γωνίες είναι ειδικές καμπύλες που τοποθετούνται στις γωνίες των ψυκτικών θαλάμων για να αποτρέψουν τη συσσώρευση μυκήτων και μικροβίων. 

Λόγω κατασκευής, υπερκαλύπτουν τις γωνίες του θαλάμου και διευκολύνουν το καθάρισμα και την απολύμανση του χώρου.

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται υψηλότερη ασφάλεια των τροφίμων αλλά και η προστασία της υγείας των εργαζομένων.

2. Αντιολισθητικό πάτωμα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των ψυκτικών θαλάμων πάνελ συχνά δημιουργούν παγωμένες ή υγρές επιφάνειες που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων.

Το αντιολισθητικό πάτωμα μειώνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο και δημιουργεί ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό της επιχείρησής σας.

3. Αντιστάσεις και βαλβίδα αποσυμπίεσης για την κατάψυξη

Οι αντιστάσεις και η βαλβίδα αποσυμπίεσης είναι εξαρτήματα ασφαλείας που χρησιμεύουν για τη ρύθμιση της πίεσης και της θερμοκρασίας.

Αρχικά, οι αντιστάσεις αποτρέπουν τον σχηματισμό πάγου στις πόρτες και εντός του ψυκτικού θαλάμου.

Επιπλέον, η βαλβίδα αποσυμπίεσης είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση της πίεσης του αέρα όταν η πόρτα του θαλάμου ανοίγει και κλείνει.

Χωρίς αυτή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί αρνητική πίεση, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει το άνοιγμα της πόρτας και να αυξήσει τον κίνδυνο να παγιδευτεί κάποιος εργαζόμενος μέσα.

4. Κατάλληλο πάχος πανέλου

Το πάχος του πανέλου στους ψυκτικούς θαλάμους παίζει καθοριστικό ρόλο στη μόνωση του θαλάμου και την ενεργειακή αποδοτικότητα. 

Τα πιο συνηθισμένα πάχη είναι 8, 10 και 12 εκατοστά, με την επιλογή να εξαρτάται από τον τύπο του θαλάμου (συντήρηση ή κατάψυξη) αλλά και τις απαιτήσεις των αποθηκευμένων προϊόντων. 

Παχύτερα πάνελ προσφέρουν καλύτερη μόνωση, μειώνοντας τις ενεργειακές απώλειες και διατηρώντας σταθερές τις θερμοκρασίες. Αυτό είναι κρίσιμο για τη διατήρηση των προϊόντων σε ασφαλείς θερμοκρασίες και τη μείωση του κόστους λειτουργίας. 

Τα σωστά πάνελ συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη της εισροής θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον, μειώνοντας την πιθανότητα αστοχίας του συστήματος ψύξης και διατηρώντας την επιθυμητή θερμοκρασία εντός του θαλάμου.

5. Ψυκτικό μηχάνημα, αεροψυκτήρας και ηλεκτρολογικός πίνακας ελέγχου

Ψυκτικός θάλαμος πάνελ με αντιολισθητικό πάτωμα και υγειονομικές γωνίες.

Η επιλογή του κατάλληλου ψυκτικού μηχανήματος και αεροψυκτήρα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των κατάλληλων θερμοκρασιών και των επιπέδων υγρασίας στον ψυκτικό θάλαμο.

Ένα ψυκτικό μηχάνημα με χαμηλή απόδοση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ψύξη, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθηκευμένα προϊόντα. 

Αντίστοιχα, ο αεροψυκτήρας πρέπει να διανέμει ομοιόμορφα τον ψυχρό αέρα σε όλα τα σημεία του θαλάμου.

Η σωστή επιλογή του ψυκτικού μηχανήματος και του αεροψυκτήρα εξαρτάται από τον όγκο του ψυκτικού θαλάμου, τον τύπο του (συντήρηση ή κατάψυξη) αλλά και από τα ίδια τα αποθηκευμένα προϊόντα και τις ανάγκες τους σε θερμοκρασία και υγρασία.

Η σωστή επιλογή και η τακτική συντήρηση αυτών των εξαρτημάτων διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του ψυκτικού θαλάμου.

Επίσης, είναι απαραίτητη και η τοποθέτηση ηλεκτρολογικού πίνακα ελέγχου θερμοκρασίας όπου δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας και ειδοποίησης σε τυχόν αυξομειώσεις.

Tips ασφαλείας για εργαζόμενους σε ψυκτικούς θαλάμους πάνελ

Είδαμε παραπάνω ποιες είναι οι βασικές προδιαγραφές ασφαλείας για τους ψυκτικούς θαλάμους πάνελ.

Ωστόσο, πέρα από αυτά, πρέπει να ακολουθούνται και ορισμένοι κανόνες ασφαλείας όσον αφορά το προσωπικό που εργάζεται στους ψυκτικούς θαλάμους.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν την ευθύνη να εφαρμόζουν και να παρακολουθούν την τήρηση αυτών των κανόνων για την αποφυγή αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ατυχημάτων.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι πρέπει να κάνετε εάν είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης που χρησιμοποιεί ψυκτικούς θαλάμους:

1. Παρέχετε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό στους εργαζομένους σας

Με τις θερμοκρασίες εντός των ψυκτικών θαλάμων να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο εξοπλισμός και ο ειδικός ρουχισμός που θα προστατεύει τους εργαζομένους από το κρύο είναι αναγκαίος.

2. Βάλτε όριο στον χρόνο παραμονής εντός των ψυκτικών θαλάμων

Επίσης, είναι σημαντικό να βάλετε ένα όριο στον χρόνο παραμονής των εργαζομένων εντός των ψυκτικών θαλάμων.

Ο χρόνος παραμονής τους θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

3. Ελέγχετε τακτικά τις πόρτες των θαλάμων

Εργαζόμενος σε ψυκτικό θάλαμο τακτοποιεί προϊόντα σε ράφια.

Φροντίστε να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στις πόρτες των ψυκτικών θαλάμων.

Υπάρχει ο κίνδυνος οι πόρτες να παγώσουν λόγω διαφοράς θερμοκρασίας εντός και εκτός του θαλάμου και να είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο εγκλωβισμός μέσα σε ένα ψυκτικό δωμάτιο ή έναν καταψύκτη είναι μία από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας εργαζόμενος.

Σωστή λειτουργία & απόδοση ψυκτικού θαλάμου πάνελ – Γενικά tips

Πάμε τώρα να δούμε μερικά γενικότερα tips για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας και απόδοσης ενός ψυκτικού θαλάμου πάνελ:

  1. Παρακολουθήστε τακτικά τη θερμοκρασία, ώστε να εξασφαλίσετε την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων.
  2. Κρατήστε κλειστές τις πόρτες για να διατηρήσετε την εσωτερική θερμοκρασία αλλά και για να εξοικονομήσετε ενέργεια (διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κλάση στα επαγγελματικά ψυγεία και εξοικονόμηση ενέργειας: Οδηγός & Tips).
  3. Οργανώστε σωστά τον ψυκτικό θάλαμο, ώστε να διευκολύνετε την κυκλοφορία του ψυχρού αέρα και να αποφύγετε την ανομοιόμορφη ή ελλιπή ψύξη (διαβάστε επίσης: Καθαρισμός και οργάνωση επαγγελματικού ψυγείου και καταψύκτη: Διαδικασία & tips).
  4. Προγραμματίστε τακτική συντήρηση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης βλαβών αλλά και για τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Προδιαγραφές & κανόνες ασφαλείας για ψυκτικούς θαλάμους πάνελ – Σύνοψη

Ας συνοψίσουμε τις προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να πληροί ένας ψυκτικός θάλαμος πάνελ:

  • Υγειονομικές γωνίες
  • Αντιολισθητικό πάτωμα
  • Αντιστάσεις και βαλβίδα αποσυμπίεσης
  • Κατάλληλο πάχος πανέλου
  • Σωστή επιλογή ψυκτικού μηχανήματος, αεροψυκτήρα και ηλεκτρολογικού πίνακα

Φροντίστε οι ψυκτικοί θάλαμοι της επιχείρησής σας να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, προκειμένου να εξασφαλίσετε την προστασία των προϊόντων σας αλλά και την ασφάλεια του προσωπικού σας.

Αποθηκεύστε με ασφάλεια τα προϊόντα της επιχείρησής σας με τους άριστης ποιότητας ψυκτικούς θαλάμους της TopFrost!

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα επιθυμιών
Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.

Βάσει της οδηγίας 2009/136/ΣΕ της ΕΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ιστοσελίδα μας αποδέχεται τη χρήση των "cookies", προκειμένου να εντοπίσουμε το πώς οι χρήστες έχουν φτάσει στον ιστοχώρο μας, αλλά και να παρατηρήσουμε επαναλαμβανόμενα πρότυπα γενικής χρήσης του, από τη στιγμή που ο χρήστης εισέρχεται στην ιστοσελίδα μας.