Γιατί να αγοράσετε ένα Blast Chiller?

Ενώ η ασφάλεια των τροφίμων είναι ασφαλώς ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την εγκατάσταση ενός Blast Chiller, τα οφέλη του, πέρα από την ασφαλή ψύξη, συντελούν στην καλύτερη ποιότητα των τροφίμων, την υψηλότερη απόδοση και το χαμηλότερο κόστος τροφίμων και εργασίας. Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί εξακολουθούν να θεωρούν αυτές τις μονάδες ως "έξτρα πολυτέλεια" όταν η αξία τους πρέπει να σταθμιστεί σε αυτό το ευρύ φάσμα παροχών.

Πρώτα η ασφάλεια: Ο τελευταίος κώδικας τροφίμων του FDA (2013) λέει ότι πρέπει να ψύξετε μαγειρεμένα τρόφιμα από τους 60 ° C έως τους 20 ° C μέσα σε δύο ώρες και από τους 20 ° C έως τους 5° C μέσα σε άλλες τέσσερεις ώρες (συνολικά έξι ώρες) για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα θα περάσουν από τη ζώνη κινδύνου θερμοκρασίας μεταξύ 60 ° C και  5 ° C.(Αυτές είναι οι θερμοκρασίες στις οποίες τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα). Εάν οι υπάλληλοί σας βάζουν ολόκληρα ψητά φαγητά ή βαθιές λεκάνες GN κατευθείαν στο ψυγείο, τότε έχετε προβλήματα. Εάν χρησιμοποιείτε παγόλουτρα, ή άλλα μέσα για να ψύξετε τα τρόφιμα με ασφάλεια, τότε ίσως έχετε επιτυχία στην ψύξη με ασφάλεια, αλλά η διαδικασία πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι χρειάζεται και οι εργαζόμενοί σας πρέπει να παραμείνουν δίπλα στα τρόφιμα μέχρι να ολοκληρωθεί η ψύξη.

Το FDA δίνει μεγάλη έμφαση στην οδηγία HACCP ως μέσο για τον περιορισμό των κινδύνων που συνδέονται ασθένειας που προκαλούνται από κακής ποιότητας τρόφιμα και είναι αναμενόμενο ότι οι επικείμενες αναθεωρήσεις του Κώδικα Τροφίμων θα συνεχίσουν να ωθούν περισσότερους φορείς να υιοθετήσουν ένα σχέδιο ασφάλειας τροφίμων HACCP. Έτσι οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι επιμελείς στην ασφαλή ψύξη των τροφίμων.

Τα Blast Chillers έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν τη θερμοκρασία του πυρήνα τροφής από περίπου 70 ° C ή περισσότερο στους 5 ° C ή λιγότερο σε περίπου 90 λεπτά και τα περισσότερα μοντέλα μπορούν να καταψύξουν τα τρόφιμα σε τέσσερις ώρες ή λιγότερο. Η μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ψύξη των τροφίμων κατά 75% είναι ένα μεγάλο όφελος για κάθε επιχείρηση. Και η ταχύτερη ψύξη των τροφίμων σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν άλλες δουλείες μέχρι να ολοκληρωθεί η ψύξη.

Πέρα από την ασφάλεια των τροφίμων, τα Blast Chillers βοηθούν επίσης και στη διατήρηση της ποιότητας τους. Λόγο της γρήγορης ψύξης ,υπάρχει λιγότερος χρόνος για την ανάπτυξη βακτηριδίων που μειώνουν την ποιότητα των τροφίμων, και επιπλέων επειδή τα τρόφιμα ψύχονται αρκετά γρήγορα, τα Blast Chillers αποτρέπουν την εξάτμιση της υγρασίας, όπως συμβαίνει σε ένα ψυγείο ή καταψύκτη όπου τα τρόφιμα ψύχονται πιο αργά. Τα τρόφιμα που διατηρούν την υγρασία τους παραμένουν πιο φρέσκα, διατηρούν το άρωμα τους και είναι ουσιαστικά πιο ποιοτικά.

Σχέδιο Παραγωγής

Έχοντας ένα BlastChiller, οι επαγγελματίες της κουζίνας σας μπορούν να παραγγείλουν τρόφιμα σε όγκο (με στόχο την μείωση του κόστους), να αγοράζουν εποχικά τρόφιμα περιορισμένης διαθεσιμότητας (όπως  μούρα ή στρείδια) και να επεκτείνουν ουσιαστικά τη συντήρηση τους ακόμα και σε εβδομάδες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ένα BlastChiller μπορεί να βοηθήσει την κουζίνα σας να βελτιστοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα εργασίας και να συμβάλει ταυτόχρονα στην εξασφάλιση της καλής ποιότητας των τροφίμων σε σταθερή βάση. Ψύξτε τα φαγητά σας, και επαναθερμάνετε τα προκειμένου να είστε έτοιμοι να τα σερβίρετε οποιαδήποτε στιγμή.

Τα Blast Chillers ή τα Shock Freezers παγώνουν γρήγορα φρέσκα και μαγειρεμένα τρόφιμα, μετατρέποντας το υγρό στο φαγητό σε μικροκρυστάλλους. Οι μικροκρύσταλλοι δεν βλάπτουν την κυτταρική δομή του φαγητού, σε αντίθεση με τους μακρο-κρύσταλλους που δημιουργούνται όταν τα τρόφιμα ψύχονται αργά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν παγώσετε φρέσκα μούρα σε έναν κανονικό καταψύκτη και στη συνέχεια να τα ξεπαγώσετε αργότερα, μετατρέπονται σε πολτό. Οι μακρο-κρύσταλλοι εκτονώνονται απότομα όταν ξεπαγώνουν και εκρήγνυνται τα κυτταρικά τοιχώματα. Με τους μικροκρυστάλλους, τα αποψυγμένα μούρα παραμένουν το ίδιο σφριγηλά όπως και όταν ήταν φρέσκα και διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Λάβετε υπόψη σας...

Όταν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα Blast Chiller, πρέπει να σκεφτείτε τον όγκο τροφίμων που χρειάζεστε να ψύχετε, τον αριθμό των GN που σας καλύπτει, τον τύπο ψύξης που προσφέρει και τον τρόπο με τον οποίο ο κατασκευαστής έχει σχεδιάσει ροή αέρα.

Τα Blast Chiller βγαίνουν σε πολλά μεγέθη και εκδόσεις, προκείμενου να καλύψουν ανάγκες από μεγάλες μονάδες παραγωγής μέχρι μικρά ξενοδοχεία ή εστιατόρια και μικρές μονάδες εστίασης Fast food.

Ο τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές κατασκευάζουν τη ροή αέρα των μονάδων τους είναι ένα σημείο διαφοροποίησης που πρέπει να διερευνήσετε. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αέρα που κινείται, τόσο πιο γρήγορα θα αποβάλλει τη θερμότητα από το ζεστό προϊόν διατροφής. Μερικά μοντέλα εισάγουν κρύο αέρα πάνω από το πηνίο του στοιχείου, μέσα στο Θάλαμο και πάνω από το προϊόν. Άλλα μοντέλα αντλούν το θερμό αέρα από το προϊόν και το στέλνουν στο στοιχείο το οποίο το ξαναστέλνει κρύο πλέων πάνω στο προϊόν. Οι μέθοδοι μπορεί να ακούγονται παρόμοιες, αλλά η διαφορά, λένε οι κατασκευαστές, είναι η εμφύσηση ψυχρού αέρα πάνω από το φαγητό για να σπρώξει τη θερμότητα ή να τραβήξει τη θερμότητα από το φαγητό και στη συνέχεια να τον αντικαταστήσει με κρύο αέρα.

Τύποι Ψύξης

Σχεδόν όλα τα Blast Chiller έχουν 2 τύπους ψύξης — σκληρή και απαλή ψύξη. Η Σκληρή ψύξη είναι σχεδιασμένη να κατεβάζει την θερμοκρασία κάθε είδους φαγητού όσο το δυνατό πιο γρήγορα διοχετεύοντας μεγάλο όγκο αέρα με μεγάλη ταχύτητα σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Αν όμως ψύχετε πιο ευαίσθητα τρόφιμα, όπως θαλασσινά, λαχανικά και γλυκά και άλλα, τότε η απαλή ψύξη προστατεύει την ποιότητα των προϊόντων σας χρησιμοποιώντας μικρότερο όγκο αέρα σε μικρότερες ταχύτητες.

Τα μοντέλα που είναι και Shock Freezer, πέρα από τους 2 προαναφερθέντες τύπους ψύξης διαθέτουν κι ένα τρίτο τύπο ψύξης που διοχετεύει αέρα θερμοκρασίας έως και -40oC προκειμένου να κατεβάσει την θερμοκρασία των τροφίμων στους -18οC σε λιγότερο από 4 ώρες. 

Όλα τα μοντέλα Blast chiller σου δίνουν την δυνατότητα να ρυθμίσεις πότε θα τελειώσει ο κύκλος ψύξης χρησιμοποιώντας είτε ρυθμίζοντας χρονικά όρια στο μενού της συσκευής είτε ρυθμίζοντας την θερμοκρασία που θέλουν να πιάσουν τα προϊόντα μέσω της ακίδας που διαθέτουν.

 Όλα τα Blast chiller διαθέτουν ακίδες ελέγχου θερμοκρασίας (από μια έως τρεις) δίνονται έτσι ακόμα καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας. Οι ακίδες ελέγχουν συνεχώς την θερμοκρασία στο κέντρο του φαγητού και ρυθμίζουν ανάλογα την ένταση της ψύξης, προκειμένου να μην παγώσει ένα ‘λεπτό’ φαγητό ενώ ψύχετε ένα παχύτερο.