Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία ψυγείου;

Τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες θερμοκρασίες ώστε να μένουν φρέσκα και ασφαλή για την υγεία του ανθρώπου. Συνεπώς, οι ειδικοί συνιστούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο θερμότητας. Στο χώρο της συντήρησης η σωστή θερμοκρασία ψυγείου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2°C και 4°C. Φυσικά, αυτή μετατρέπεται ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να είναι και ελάχιστα πιο πάνω. Ενώ το καλοκαίρι, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, καλό θα είναι να βρίσκεται γύρω στους 2°C. Εάν η θερμοκρασία του ψυγείου βρίσκεται πάνω από 4°C, τότε υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα περισσότερο ευπαθή τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά. Από την άλλη, εάν πλησιάζει το μηδέν, τότε ενδέχεται να  πιάσει πάγο  το ψυγείο. Όσον αφορά, όμως, τη σωστή θερμοκρασία ψυγείου, ο χώρος της κατάψυξης θα πρέπει να βρίσκεται σταθερά στους -18°C -24°C όλες τις εποχές.

1. Χρησιμοποίησε θερμόμετρο.

Καλό θα ήταν να ελέγχεις και μόνος/-η σου τη θερμοκρασία που επικρατεί στο ψυγείο σου. Ενδέχεται να έχεις ρυθμίσει άλλη θερμοκρασία και άλλη να επικρατεί τελικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο περιβάλλον, είτε στις συνήθειές σου, είτε σε κάποιο πρόβλημα του ψυγείου. Για αυτό, θα πρέπει να αγοράσεις δύο θερμόμετρα ψυγείου και να τοποθετήσεις ένα στη συντήρηση και ένα στην κατάψυξη, προκειμένου να ελέγχεις κάθε στιγμή.

2. Μην τοποθετείς ζεστό φαγητό στο ψυγείο.

Θα πρέπει να γνωρίζεις και ορισμένους “κανόνες” για το φαγητό σου. Φυσικά, δε θα μιλήσουμε για κανόνες μαγειρικής, αλλά σωστής διαχείρισης του φαγητού. Επομένως, αυτό που πρέπει να μάθεις, αν δεν το γνωρίζεις ήδη, είναι ότι για να διατηρηθεί σωστή θερμοκρασία ψυγείου δε θα πρέπει να τοποθετείς το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο ενώ είναι ακόμα ζεστό. Αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατά πολύ η θερμοκρασία που επικρατεί στο ψυγείο. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για την κατάψυξη. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένεις κάποιες ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το τοποθετήσεις. Έάν χρειάζεται μπορείς να επισπεύσεις τη διαδικασία χωρίζοντάς το σε μικρότερες μερίδες. Παρ’ όλα αυτά, μην αμελήσεις να βάλεις το φαγητό στο ψυγείο, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να αλλοιωθεί το φαγητό σου.

3. Μην παραφορτώνεις το ψυγείο σου.

Μια ακόμα συνήθεια που επικρατεί κυρίως στα ελληνικά εστιατόρια  είναι το γεγονός ότι το ψυγείο είναι πάντα γεμάτο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό απλώς οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τι συνέπειες έχει. Σε ένα παραφορτωμένο ψυγείο δεν επικρατεί σωστή θερμοκρασία ψυγείου, καθώς ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Αυτό που σου συνιστούμε είναι να αφήνεις κενά μεταξύ των τροφίμων όσο γίνεται, αλλά και να μην ακουμπούν στα τοιχώματα του ψυγείου. Διαφορετικά, θα διαπιστώσεις ότι το ψυγείο σου δεν παγώνει καλά και ίσως νομίσεις ότι υπάρχει κάποια βλάβη.