Ενώ τα περισσότερα ψυγεία και καταψύκτες στην αγορά σήμερα διαθέτουν αυτόματη απόψυξη, ορισμένα μοντέλα διατίθενται ακόμα με μη-αυτόματη απόψυξη.

Τα ψυγεία με αυτόματη απόψυξη λειτουργούν με θέρμανση του στοιχείου του ψυγείου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό αποτρέπει τη δημιουργία πάγου και επιτρέπει την αποτελεσματική ψύξη του ψυγείου ή του καταψύκτη. Ωστόσο, επειδή στην ουσία εισάγεται ένα πομπός θερμότητας στον ψυχρό χώρο, το ψυγείο χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά.

Αντίθετα, τα ψυγεία με μη-αυτόματη απόψυξη δεν διαθέτουν καθόλου πηγές θερμότητας μέσα στο στοιχείο . Ενώ αυτό μειώνει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, απαιτεί από τον ιδιοκτήτη να ξεπαγώνει τα στοιχεία βγάζοντας το ψυγείο από την πρίζα. Αυτό πρέπει να γίνεται καθώς ο πάγος συσσωρεύεται στα στοιχεία, η ροή του αέρα περιορίζεται και τα στοιχεία δεν θα ψύξουν τον θάλαμο του  ψυγείου τόσο αποτελεσματικά. Ο πάγος προέρχεται από την υγρασία από τον αέρα που εισέρχεται στο ψυγείο όταν ανοίγετε την πόρτα και επίσης από την υγρασία που προέρχεται από το φαγητό.  Αν συσσωρευτεί πολύς πάγος μπορεί ακόμα και να αποτρέψει την πόρτα  από το να κλείσει σωστά και κατά συνέπεια να προκαλέσει κι άλλες ζημιές. Η σωστή απόψυξη είναι απαραίτητη για την εξοικονόμηση ενέργειας των ψυγείων με μη-αυτόματη απόψυξη. Ένας γενικός κανόνας είναι να μην επιτρέπεται ο πάγος να συγκεντρώνεται περισσότερο από μισό εκατοστό.

Η απόψυξη πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητο, αλλά θα πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις αντιληφθείτε ότι το ψυγείο χρειάζεται απόψυξη. Ο χρόνος μεταξύ των αποψύξεων ποικίλλει ανάλογα με το πόσο συχνά ανοίγει η πόρτα και τη σχετική υγρασία του χώρου.

Επειδή η διαδικασία της απόψυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, είναι καλύτερο να προνοήσετε, γιατί θα χρειαστεί να αδειάσετε το ψυγείο και τον καταψύκτη. Οτιδήποτε πρέπει να διατηρείται δροσερό κατά τη διάρκεια της απόψυξης θα πρέπει να τοποθετείται σε κάποιο άλλο ψυγείο

Για να κάνετε μη αυτόματη απόψυξη σε ένα ψυγείο ή καταψύκτη:

  •          Αδειάστε το ψυγείο ή τον καταψύκτη σας και βγάλτε το από την πρίζα.
  •          Ανοίξτε της πόρτες προκειμένου να μπει μέσα ο θερμότερος αέρα από το περιβάλλον.
  •          Τοποθετήστε πετσέτες ή κάποιο άλλο απορροφητικό υλικό προκειμένου να απορροφήσει τα νερά από τους πάγους που λιώνουν.
  •          Μόλις το ψυγείο αποψυχθεί τελείως, καθαρίστε το εσωτερικό με νερό και σαπούνι.
  •          Μετά το καθάρισμα ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό, σκουπίστε το νερό με στεγνές πετσέτες και αφήστε το ψυγείο με ανοιχτές τις πόρτες για τουλάχιστον μία ώρα προκειμένου να στεγνώσει καλά. Είναι σημαντικό το ψυγείο να έχει στεγνώσει καλά πριν το τοποθετήσετε ξανά στην πρίζα. Αφού έχει στεγνώσει καλά τοποθετήστε ξανά τα προϊόντα σας στον θάλαμο και ενεργοποιήστε το ψυγείο.

Προσοχή:

  •          Μην προσπαθήσετε να σπάσετε το πάγο με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.
  •          Μην χρησιμοποιείτε πηγές θερμότητας όπως πιστόλια ζεστού αέρα, πιστολάκια για τα μαλλιά κλπ γιατί μπορεί να βλάψουν την εσωτερική μόνωση (πολυουρεθάνη) του ψυγείου

Όπως πάντα, εάν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με την σωστή φροντίδα του ψυγείου ή του καταψύκτη σας, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο των προϊόντων σας ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή.

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα επιθυμιών
Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.

Βάσει της οδηγίας 2009/136/ΣΕ της ΕΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ιστοσελίδα μας αποδέχεται τη χρήση των "cookies", προκειμένου να εντοπίσουμε το πώς οι χρήστες έχουν φτάσει στον ιστοχώρο μας, αλλά και να παρατηρήσουμε επαναλαμβανόμενα πρότυπα γενικής χρήσης του, από τη στιγμή που ο χρήστης εισέρχεται στην ιστοσελίδα μας.