Καθαρισμός επαγγελματικού φούρνου: Διαδικασία & tips

Καθαρισμός επαγγελματικού φούρνου: Διαδικασία & tips

Ο φούρνος είναι μία από τις πιο σημαντικές (αν όχι η σημαντικότερη) συσκευές μιας επαγγελματικής κουζίνας.

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η αδιάκοπη χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους και υπολειμμάτων τροφών, τα οποία όχι μόνο επηρεάζουν τη γεύση και την ποιότητα του παραγόμενου φαγητού, αλλά ενέχουν και κινδύνους για την ασφάλεια. 

Ο καθαρισμός του επαγγελματικού φούρνου της επιχείρησής σας, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικός και πρέπει να γίνεται πάντα με μεγάλη προσοχή και φροντίδα.

Ο παρακάτω πλήρης οδηγός θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη διαδικασία καθαρισμού βήμα προς βήμα, οπότε, χωρίς να χάνουμε άλλον χρόνο, πάμε αμέσως να ξεκινήσουμε!

Γιατί να καθαρίζετε τον επαγγελματικό σας φούρνο;

Πριν εμβαθύνουμε στο πώς γίνεται η διαδικασία καθαρισμού, ας κατανοήσουμε για ποιους λόγους είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε τον επαγγελματικό σας φούρνο καθαρό:

1. Ασφάλεια

Ένας βρώμικος φούρνος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς. 

Τα συσσωρευμένα λίπη και τα υπολείμματα τροφών που μένουν μέσα μπορεί να αναφλεγούν και να δημιουργήσουν φωτιά στην κουζίνα.

2. Αποδοτικότητα

Ένας καθαρός φούρνος λειτουργεί πάντα πιο αποτελεσματικά. 

Όταν το εσωτερικό του είναι επικαλυμμένο με υπολείμματα, μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του φούρνου να κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι χρόνοι μαγειρέματος και να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3. Ποιότητα τροφίμων

Τα υπολείμματα από προηγούμενες περιόδους μαγειρέματος μπορεί να μεταφέρουν ανεπιθύμητες γεύσεις και οσμές στα πιάτα σας. 

Ένας καθαρός φούρνος εξασφαλίζει ότι το φαγητό σας θα έχει τη γεύση που πρέπει.

4. Μακροζωία

Ο τακτικός καθαρισμός παρατείνει τη διάρκεια ζωής του επαγγελματικού σας φούρνου. 

Τα υπολείμματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα θερμαντικά στοιχεία και σε άλλα βασικά εξαρτήματα, οδηγώντας σε δαπανηρές επισκευές ή αντικαταστάσεις.

Είτε, λοιπόν, μιλάμε για ηλεκτρικούς φούρνους μαγειρικής, είτε για φούρνους αρτοποιίας Bake off είτε ακόμα και για φούρνους πίτσας κ.λπ., είναι απαραίτητο να εξασφαλίζετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής τους για να εξοικονομείτε κόστος και κόπο.

Πώς να καθαρίσω τον επαγγελματικό μου φούρνο - Διαδικασία

Επαγγελματική κουζίνα στο βάθος της οποίας υπάρχει ένας ογκώδης inox επαγγελματικός φούρνος.

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, να θυμίσουμε πως είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξαρχής μια καλή επιλογή για την κουζίνα της επιχείρησής σας, οπότε ρίξτε μια ματιά στον χρήσιμο οδηγό αγοράς επαγγελματικών φούρνων που έχουμε γράψει!

Και τώρα ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τη διαδικασία καθαρισμού, όπως έχουμε υποσχεθεί εξαρχής.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε βήμα-βήμα πώς θα κάνετε το καλύτερο καθάρισμα του επαγγελματικού φούρνου της κουζίνας της επιχείρησής σας!

1. Βεβαιωθείτε για την ασφάλειά σας

Κατά τον καθαρισμό του επαγγελματικού σας φούρνου να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια. 

Ξεκινήστε απενεργοποιώντας τον φούρνο και αποσυνδέοντάς τον από την πηγή ρεύματος για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι κρύος πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα.

2. Αφαιρέστε και καθαρίστε τις σχάρες και τα ταψιά του φούρνου

Βγάλτε τις σχάρες ή τα ταψιά του φούρνου και μουλιάστε τα σε ένα καθαριστικό διάλυμα, το οποίο συνήθως προτείνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία του φούρνου και μπορείτε να το βρείτε μέσα στο εγχειρίδιο χρήσης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τα μουλιάσετε σε ένα διάλυμα ζεστού νερού και ήπιου σαπουνιού πιάτων. 

Αυτό θα μαλακώσει τις επικαθίσεις και τα καμένα υπολείμματα. Έτσι, μπορείτε στη συνέχεια να τα τρίψετε και να τα αφαιρέσετε εύκολα με μια βούρτσα ή ένα σφουγγαράκι. Τέλος, ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.

3. Προετοιμάστε το καθαριστικό διάλυμα και καθαρίστε το εσωτερικό του φούρνου

Ο καθαρισμός του επαγγελματικού φούρνου σας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, τους οποίους και θα δούμε παρακάτω:

Καθάρισμα φούρνου με εμπορικό καθαριστικό

Αρχικά, προμηθευτείτε το καλύτερο καθαριστικό φούρνου για τον δικό σας εξοπλισμό, το οποίο συνήθως προτείνει η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία του φούρνου, ενώ δίνει και οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή.

Θα χρειαστεί, λοιπόν, να εφαρμόσετε το επαγγελματικό υγρό καθαρισμού φούρνου και, στη συνέχεια, να περιμένετε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Έπειτα, σκουπίστε τα υπολείμματα και το καθαριστικό που χρησιμοποιήσατε με ένα πανί ή ένα σφουγγάρι.

Καθάρισμα φούρνου με σόδα και ξύδι

Ο δεύτερος τρόπος είναι το καθάρισμα του φούρνου σου με μαγειρική σόδα και ξύδι.

Ανακατέψτε, λοιπόν, μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας με αρκετό νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα.

Στη συνέχεια, απλώστε την πάστα ομοιόμορφα στις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου, αποφεύγοντας τα θερμαντικά στοιχεία.

Αφήστε την πάστα για αρκετές ώρες ώστε να μαλακώσει η βρωμιά. Αφού περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα, ψεκάστε ξύδι πάνω από τη μαγειρική σόδα για να δημιουργηθεί αφρός. 

Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα για να μαζέψετε τα υπολείμματα και τη βρωμιά και, τέλος, ξεπλύνετε με άφθονο καθαρό νερό και σκουπίστε με στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας.

4. Επιμείνετε σε προβληματικές περιοχές 

Χέρι με κίτρινο γάντι καθαρίζει τις σχάρες ενός επαγγελματικού φούρνου με γαλάζιο πανί.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές με έντονη συσσώρευση λίπους, όπως η πόρτα και το εσωτερικό του φούρνου. 

Μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε μεγαλύτερη ποσότητα καθαριστικού διαλύματος και να κάνετε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να αφαιρέσετε επίμονους λεκέδες.

5. Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό ξέστρο

Εάν συναντήσετε ιδιαίτερα σκληρά και καμένα υπολείμματα τροφίμων, ένα πλαστικό ξέστρο ή και ένα μαχαίρι μπορεί να σας βοηθήσει να τα τρίψετε και να τα αφαιρέσετε.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το σημείο ώστε να μην γρατζουνίσετε τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου.

6. Καθαρίστε το παράθυρο του φούρνου

Το παράθυρο του φούρνου μπορεί να θολώσει από πιτσιλιές και λεκέδες. 

Ο καθαρισμός του τζαμιού του επαγγελματικού σας φούρνου μπορεί να γίνει με ένα καθαριστικό ειδικό για τζάμια ή ακόμα και με ένα μείγμα νερού και ξυδιού. 

Όταν τελειώσετε με το καθάρισμα, σκουπίστε με ένα πανί μικροϊνών για το καλύτερο δυνατό γυάλισμα χωρίς σημάδια.

7. Σκουπίστε το εσωτερικό του φούρνου

Αφού αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα, σκουπίστε το εσωτερικό του φούρνου με ένα καθαρό, υγρό πανί ή σφουγγάρι για να απομακρύνετε ό,τι απέμεινε από το καθαριστικό διάλυμα.

8. Καθαρίστε τις εξωτερικές επιφάνειες του φούρνου

Και αφού τελειώσετε με το εσωτερικό, καιρός είναι να μεταφερθείτε στο εξωτερικό του φούρνου.

Φροντίστε να καθαρίσετε με ένα υγρό πανί ποτισμένο σε ήπιο απορρυπαντικό και τις εξωτερικές επιφάνειες του φούρνου αποφεύγοντας τον πίνακα ελέγχου, τον οποίο μπορείτε να τον καθαρίσετε με ένα στεγνό πανί.

Και αφού τελειώσαμε με την διαδικασία του καθαρισμού, σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί και κάτι ακόμα.

Σίγουρα είναι εξαιρετικά πολύτιμο να γνωρίζετε πως να καθαρίζετε τον επαγγελματικό φούρνο της επιχείρησης σας, προκειμένου να τον διατηρείται λειτουργικό, αποτελεσματικό και ασφαλή για την χρήση του.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητη αυτήν η διαδικασία. Κι αυτό γιατί υπάρχουν και επαγγελματικοί φούρνοι οι οποίοι διαθέτουν σύστημα αυτόματου πλυσίματος κάτι το οποίο θα σας εξοικονόμηση πολύτιμο χρόνο και κόπο. 

Συντήρηση και καθαρισμός επαγγελματικού φούρνου - Bonus tips

Γυναίκα με χοντρά γάντια βγάζει μέσα από έναν επαγγελματικό φούρνο ψημένα κέικ.

Είδαμε, λοιπόν, πώς να καθαρίζετε σωστά επαγγελματικούς φούρνους, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ακόμα χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Για να διατηρήσετε, λοιπόν, τον επαγγελματικό σας φούρνο σε άριστη κατάσταση, φροντίστε να κάνετε τα εξής:

  • Εφαρμόστε ένα τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού (ιδανικά καθημερινό). Μην αφήνετε τον φούρνο ακαθάριστο για πολλές συνεχείς ημέρες, καθώς τα λίπη και η βρωμιά θα γίνουν πιο επίμονα και θα αφαιρεθούν δυσκολότερα.
  • Προγραμματίστε έναν μηνιαίο βαθύ καθαρισμό. Ο βαθύς καθαρισμός του επαγγελματικού σας φούρνου είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της λειτουργίας του.
  • Δώστε έμφαση στο καθάρισμα του συστήματος εξαερισμού του φούρνου. Αν είναι βρώμικο και φραγμένο, ενδέχεται αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ροή αέρα στο εσωτερικό, να μην επιτρέπεται η σωστή θέρμανση κ.α.
  • Φροντίστε να καθαρίζετε αμέσως υπερχειλίσεις, διαρροές, λεκέδες κ.λπ. Εάν τα αφήσετε για μετά, αυτά θα έχουν ξεραθεί πάνω στις επιφάνειες του φούρνου και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθούν, ενώ μπορεί να επηρεάσουν και την απόδοση του φούρνου.
  • Εκπαιδεύστε το προσωπικό της κουζίνας της επιχείρησής σας, ώστε να κάνουν πάντα σωστή χρήση του φούρνου και να τον καθαρίζουν τακτικά και σωστά.

Αν στήνετε τώρα την επαγγελματική κουζίνα του εστιατορίου σας, διαβάστε τι εξοπλισμό χρειάζεται μια κουζίνα εστιατορίου και οργανώστε την όπως πρέπει!

Καθαρισμός επαγγελματικού φούρνου - Σύνοψη

Όπως καταλαβαίνετε, ο σωστός καθαρισμός του επαγγελματικού φούρνου σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης, της λειτουργίας, της ασφάλειας και της μακροζωίας του.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές καθαρισμού και εφαρμόζοντας μια ρουτίνα συντήρησης, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο φούρνος σας λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσφέροντας πάντα γευστικά και ποιοτικά μαγειρικά αποτελέσματα. 

Αν ψάχνετε ποιοτικό εξοπλισμό για την επαγγελματική σας κουζίνα, ρίξτε μια ματιά στην τεράστια ποικιλία μας σε κορυφαίας ποιότητας επαγγελματικούς φούρνους και εξοπλίστε την επιχείρησή σας όπως πρέπει!

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα επιθυμιών
Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.

Βάσει της οδηγίας 2009/136/ΣΕ της ΕΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ιστοσελίδα μας αποδέχεται τη χρήση των "cookies", προκειμένου να εντοπίσουμε το πώς οι χρήστες έχουν φτάσει στον ιστοχώρο μας, αλλά και να παρατηρήσουμε επαναλαμβανόμενα πρότυπα γενικής χρήσης του, από τη στιγμή που ο χρήστης εισέρχεται στην ιστοσελίδα μας.