Θεματική εικόνα για το τι εξοπλισμό χρειάζεται μια κουζίνα εστιατορίου

Όποιος δραστηριοποιείται στον χώρο της μαζικής εστίασης γνωρίζει πολύ καλά πως μια επαγγελματική κουζίνα εστιατορίου είναι απαραίτητο να διαθέτει ποιοτικό εξοπλισμό, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις και στις ανάγκες του χώρου.

Πέρα, λοιπόν, από τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν το κατάστημά σας αλλά και την ποιότητα των υλικών και των προϊόντων σας, ο εξοπλισμός που θα επιλεγεί παίζει επίσης πολύ κρίσιμο ρόλο για την παροχή υπηρεσιών κορυφαίας ποιότητας.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται, λοιπόν, μια κουζίνα εστιατορίου;

Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα θα απαντήσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο, γι’ αυτό βολευτείτε στην καρέκλα σας και συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να διαθέτει η κουζίνα της επιχείρησής σας!

1. Συσκευές μαγειρέματος

Μπορείτε να φανταστείτε μια επαγγελματική κουζίνα εστιατορίου που να μη διαθέτει όλες τις απαραίτητες συσκευές για το μαγείρεμα των γευμάτων;

Φυσικά και όχι!

Οι συσκευές μαγειρέματος αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού για το στήσιμο ενός εστιατορίου, καθώς είναι απαραίτητες για την προετοιμασία, το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή το βράσιμο των προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η βασική νησίδα σε μια κουζίνα εστιατορίου αποτελείται από:

  • Πλατό-γκριλ
  • Εστίες
  • Φριτέζα
  • Ανατρεπόμενο τηγάνι
  • Επιδαπέδιο βραστήρα
  • Ουδέτερες επιφάνειες INOX

Μπορείτε στην ιστοσελίδα μας να βρείτε τις καλύτερες συσκευές για ψήσιμο, ώστε να πετυχαίνετε πάντα το ιδανικό αποτέλεσμα ψησίματος!

Φυσικά, πέρα από τις παραπάνω συσκευές, ενδέχεται να χρειαστείτε και κοτοπουλιέρες ή συσκευές για γύρο, εάν έχετε σουβλατζίδικο ή ψησταριά, ή ακόμα και sous vide, εφόσον μιλάμε για εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

2. Επαγγελματικοί φούρνοι

Βασικό ρόλο στο ποιοτικό και αποτελεσματικό μαγείρεμα των γευμάτων παίζουν φυσικά και οι επαγγελματικοί φούρνοι!

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εξειδικευμένων επαγγελματικών φούρνων που μπορεί να χρειάζεται ένα μαγαζί εστίασης. 

Ωστόσο, ο βασικός τύπος φούρνου που πρέπει να υπάρχει μέσα σε μια κουζίνα εστιατορίου είναι ένας κυκλοθερμικός combi steamer (αερίου ή ρεύματος).

Αυτός ο τύπος φούρνου επιλέγεται για την υψηλή απόδοσή του, την ακρίβεια και την ταχύτητά του, με τη δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας και της υγρασίας που προσφέρει να εξασφαλίζει εξαιρετικά ομοιόμορφα ψησίματα.

Φυσικά, το είδος του φούρνου που θα επιλέξετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το είδος του φαγητού που προσφέρει η επιχείρησή σας. Για παράδειγμα, αν είστε ιδιοκτήτης ενός ιταλικού εστιατορίου, τότε οι επαγγελματικοί φούρνοι πίτσας αποτελούν μάλλον την καταλληλότερη επιλογή.

Επίσης, στην TopFrost θα βρείτε και μεταχειρισμένους φούρνους άριστης ποιότητας και πλήρως ελεγμένους από το τεχνικό τμήμα της εταιρείας.

3. Επαγγελματικά ψυγεία και καταψύκτες inox

Ο εξοπλισμός μιας κουζίνας εστιατορίου δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει συσκευές για τη σωστή αποθήκευση και διατήρηση των τροφίμων.

Η άριστη διατήρηση των υλικών και των προϊόντων είναι αυτή που θα τα διατηρήσει εξαιρετικά φρέσκα και, κυρίως, υγιεινά, κάτι που είναι μάλλον από τα πιο σπουδαία στοιχεία που θα προσδώσουν αξιοπιστία στο εστιατόριό σας.

Έτσι, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε τα καλύτερα επαγγελματικά ψυγεία inox, προκειμένου να διατηρούνται τα τρόφιμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Φυσικά, για την καλή αποθήκευση και διατήρηση των τροφίμων, πέρα από τα ψυγεία, θα χρειαστείτε και ποιοτικές καταψύξεις inox.

Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τη διαρρύθμιση της κουζίνας, τον διαθέσιμο χώρο και τη χωρητικότητα που θέλετε ή χρειάζεστε, τα ψυγεία χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: σε ψυγεία πάγκους inox και σε ψυγεία θαλάμους inox. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους καταψύκτες.

Το πιο σημαντικό, πάντως, τόσο για τα ψυγεία όσο και για τους καταψύκτες, είναι να έχουν εσωτερικά υγειονομικές γωνίες για την αποφυγή συγκέντρωσης μικροβίων.

Επίσης, στην TopFrost θα βρείτε και μεταχειρισμένα ψυγεία inox άριστης ποιότητας και πλήρως ελεγμένα από το τεχνικό τμήμα της εταιρείας.

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν και ορισμένες ακόμα επιλογές ψυγείων και, πιο συγκεκριμένα:

Αυτές οι επιλογές προσφέρουν οργάνωση στην κουζίνα (πάγκοι και θάλαμοι), καθώς μπορείτε να οργανώσετε τα προϊόντα σας στα συρτάρια ή στα ράφια των ψυγείων. Επιπλέον, προσφέρουν εργονομία και γρήγορη εξυπηρέτηση πελατών.

4. Ανοξείδωτες κατασκευές - Χώροι αποθήκευσης

Ανοξείδωτες κατασκευές inox σε κουζίνα εστιατορίου.

Από τη λίστα μας με το τι εξοπλισμό χρειάζεται μια κουζίνα εστιατορίου δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι διάφορες ανοξείδωτες κατασκευές και οι χώροι αποθήκευσης.

Ο εξοπλισμός αυτός επιλέγεται πάντα με βάση τη διαθεσιμότητα χώρου, την τοποθέτηση κάθε συσκευής μέσα στην κουζίνα και την επικοινωνία κάθε σταθμού εργασίας με τους άλλους. 

Τέτοιες κατασκευές είναι:

1. Ερμάρια

Τα ποιοτικά ερμάρια inox θα πρέπει να είναι στιβαρής κατασκευής για την πιθανή τοποθέτηση μαγειρικών συσκευών (π.χ. φούρνοι), αλλά και να διαθέτουν αρκετό αποθηκευτικό χώρο, προκειμένου να μπορείτε να αποθηκεύετε εκεί όλα όσα χρειάζεστε, όπως πιάτα και σκεύη μαγειρικής.

2. Λάντζες

Η καθαριότητα και η διατήρηση της υγιεινής είναι το παν για ένα κατάστημα εστίασης. 

Συνήθως, οι επαγγελματικές κουζίνες εστιατορίων είναι εξοπλισμένες με λάντζες για την πρόπλυση των σκευών μαγειρικής.

Βρείτε στην TopFrost άριστης ποιότητας λάντζες σε εξαιρετικές τιμές! 

3. Τραπέζια εργασίας

Σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού μιας επαγγελματικής κουζίνας αποτελούν επίσης και τα τραπέζια εργασίας, πάνω στα οποία μπορούν οι υπάλληλοί σας (σεφ, βοηθοί κ.λπ.) να προετοιμάζουν και να διαχειρίζονται γενικά το φαγητό που θα μαγειρέψουν.

4. Ποτηριέρες

Οι ανθεκτικές ποτηριέρες inox, είτε ανοιχτές είτε με συρόμενα τζάμια, σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε και να έχετε σωστά οργανωμένα και τακτοποιημένα όλα τα ποτήρια που χρειάζεστε για τη λειτουργία του εστιατορίου σας.

5. Ντουλάπες σκευών

Αν ο αποθηκευτικός χώρος που έχουν τα ερμάρια δεν είναι αρκετός για την αποθήκευση των σκευών μαγειρικής σας (κατσαρόλες, τηγάνια κ.λπ.), τότε μπορείτε να επιλέξετε μια ντουλάπα σκευών για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.

6. Ραφιέρες επιτραπέζιες & επιτοίχιες

Οι ανοξείδωτες στιβαρές ραφιέρες που θα βρείτε στην TopFrost, είτε επιτραπέζιες είτε επιτοίχιες (ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα σας), επιτρέπουν την καλύτερη εκμετάλλευση χώρου αλλά και την οργάνωση της κουζίνας σας.

7. Φούσκες (Σύστημα εξαερισμού)

Ο σωστός εξαερισμός της κουζίνας του εστιατορίου είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη κατά το στήσιμο του μαγαζιού, μιας και είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση των διαφόρων οσμών και του αναδυόμενου καπνού από το ψήσιμο.

Οι ποιοτικές φούσκες εξαερισμού που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από inox χάλυβα, διαθέτουν υποδοχή για φίλτρα και σωλήνα απομάκρυνσης λαδιού.

5. Επαγγελματικά πλυντήρια

Γυναίκα βάζει πιάτα σε πλυντήριο πιάτων, που αποτελεί σημαντικό εξοπλισμό κουζίνας εστιατορίου.

Όπως είπαμε παραπάνω, σε πολλές επαγγελματικές κουζίνες οι λάντζες αποτελούν σταθμό πρόπλυσης όλων των μαγειρικών σκευών.

Για την κύρια πλύση είναι απαραίτητη η επιλογή ενός πλυντηρίου πιάτων, καθώς έχει τη δυνατότητα να πλένει αποτελεσματικά μεγάλες ποσότητες σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων που θα βρείτε στην TopFrost έχουν τη δυνατότητα να πλένουν και ποτήρια, ενώ διαθέτουν πλαστική θήκη για μαχαιροπήρουνα και είναι εξοπλισμένα με αντλία γυαλιστικού και απορρυπαντικού. Για μεγαλύτερη απόδοση ιδανική είναι η επιλογή ενός πλυντηρίου καμπάνας.

Πέρα από αυτά, μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε και πλυντήρια σκευών για τον αποτελεσματικό καθαρισμό όλων των μαγειρικών σκευών του καταστήματός σας.

Επίσης, στην TopFrost θα βρείτε και μεταχειρισμένα πλυντήρια όλων των τύπων σε άριστη ποιότητα και πλήρως ελεγμένα από το τεχνικό τμήμα της εταιρείας.

Τα επαγγελματικά πλυντήρια, λοιπόν, αποτελούν απαραίτητες συσκευές για μια κουζίνα εστιατορίου.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται μια κουζίνα εστιατορίου - Συμπερασματικά

Η σωστή επιλογή εξοπλισμού επαγγελματικής κουζίνας είναι από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις για τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του εστιατορίου σας και, άρα, την παροχή υπηρεσιών άριστης ποιότητας στους πελάτες σας.

Ελπίζουμε, λοιπόν, η παραπάνω λίστα για το τι εξοπλισμό χρειάζεται μια κουζίνα εστιατορίου να σας διαφώτισε επαρκώς, ώστε να ξέρετε σε τι κατεύθυνση να κινηθείτε προκειμένου να εφοδιάσετε τον χώρο σας με όλα τα απαραίτητα.

Εάν είστε ιδιοκτήτης κάποιας επιχείρησης εστίασης (ή σκοπεύετε να γίνετε) και θέλετε να στήσετε την κουζίνα σας στην εντέλεια, τότε μη χάσετε την ευκαιρία να διαβάσετε τον οδηγό αγοράς επαγγελματικών φούρνων που έχουμε γράψει για εσάς!

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα επιθυμιών
Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.

Βάσει της οδηγίας 2009/136/ΣΕ της ΕΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ιστοσελίδα μας αποδέχεται τη χρήση των "cookies", προκειμένου να εντοπίσουμε το πώς οι χρήστες έχουν φτάσει στον ιστοχώρο μας, αλλά και να παρατηρήσουμε επαναλαμβανόμενα πρότυπα γενικής χρήσης του, από τη στιγμή που ο χρήστης εισέρχεται στην ιστοσελίδα μας.