Τα επαγγελματικά ψυγεία και οι καταψύκτες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της φρεσκάδας και της ασφάλειας των τροφίμων που προσφέρουν τα εστιατόρια, τα παντοπωλεία, τα super market κ.λπ.

Όμως, ακόμα πιο ζωτικό ρόλο παίζει και η διατήρηση αυτών των κομματιών εξοπλισμού καθαρών και σωστά οργανωμένων.

Στον παρακάτω αναλυτικό οδηγό, θα μάθετε πώς γίνεται σωστά ο καθαρισμός και η οργάνωση επαγγελματικού ψυγείου και καταψύκτη, οπότε δώστε προσοχή και πάμε να ξεκινήσουμε αμέσως!

Σημασία καθαρισμού και οργάνωσης επαγγελματικών ψυγείων & καταψυκτών

Όπως είναι λογικό, τα ψυγεία και οι καταψύκτες είναι ίσως τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό ως απάντηση στην ερώτηση τι εξοπλισμό χρειάζεται μια κουζίνα εστιατορίου.

Και η καθαριότητα και η οργάνωσή τους είναι υψίστης σημασίας για διάφορους λόγους:

1. Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

Μία από τις πρωταρχικές μέριμνες στη βιομηχανία τροφίμων είναι η διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων που σερβίρονται ή πωλούνται. 

Οι υγειονομικοί κανονισμοί περί ασφάλειας τροφίμων (HACCP) επιβάλλουν τον τακτικό καθαρισμό και την άρτια συντήρηση των επαγγελματικών ψυγείων και καταψυκτών. 

Ο σωστός εσωτερικός καθαρισμός συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων, στην αποφυγή δημιουργίας μικροοργανισμών και στη αποτροπή δηλητηριάσεων.

Η μη συμμόρφωση σε αυτούς μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις και πρόστιμα.

2. Εξοικονόμηση ενέργειας

Πέραν από τον εσωτερικό καθαρισμό, θα πρέπει να φροντίσουμε τον καθαρισμό του condenser ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το οποίο θα μας οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και εξοικονόμηση κόστους.

3. Βελτιωμένη διαχείριση αποθέματος 

Η αποτελεσματική οργάνωση απλοποιεί τη διαχείριση των αποθεμάτων, μειώνοντας τη σπατάλη και διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα χρησιμοποιούνται πριν από την ημερομηνία λήξης τους. 

Βοηθά επίσης το προσωπικό να εντοπίζει γρήγορα τα τρόφιμα, βελτιώνοντας τη ροή εργασίας και την εξυπηρέτηση των πελατών.

Πώς να καθαρίσω ένα επαγγελματικό ψυγείο ή καταψύκτη - Διαδικασία βήμα προς βήμα

Κατανοούμε πλέον τη σημασία της καθαριότητας και της οργάνωσης, σωστά;

Το ερώτημα που γεννάται τώρα, όμως, είναι το εξής: 

Πώς να καθαρίσω ένα επαγγελματικό ψυγείο ή καταψύκτη;

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τη διαδικασία βήμα προς βήμα:

1. Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού, συγκεντρώστε όλες τις απαραίτητες προμήθειες και τον εξοπλισμό καθαρισμού. 

Αυτά που θα χρειαστείτε είναι:

  • Ειδικά καθαριστικά μη τοξικά για επαγγελματικά ψυγεία και καταψύκτες
  • Ζεστό νερό
  • Μαλακό πανί ή σφουγγάρι
  • Λαστιχένια γάντια
  • Ηλεκτρική σκούπα
  • Μαγειρική σόδα και ξύδι (προαιρετικά)

2. Αποσυνδέστε το ψυγείο ή τον καταψύκτη από την πρίζα

Η ασφάλειά σας είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Γι’ αυτό, φροντίστε να βγάλετε το ψυγείο από την πρίζα πριν ξεκινήσετε. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας όσο καθαρίζετε.

Βγάζοντας το ψυγείο από την πρίζα επιτυγχάνεται την απόψυξη του, μια διαδικασία η οποία βοηθάει στην καλύτερη επαναλειτουργία του.

3. Αδειάστε το ψυγείο ή τον καταψύκτη

Χέρι ανοίγει επαγγελματικό ψυγείο σε supermarket.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αδειάσετε τα τρόφιμα από το ψυγείο ή τον καταψύκτη.

Τοποθετήστε ό,τι χρειάζεται σε κάποια άλλη μονάδα ψύξης ώστε να διασφαλίσετε ότι θα διατηρηθούν στην κατάλληλη θερμοκρασία. Καθώς βγάζετε τα τρόφιμα από το ψυγείο ή τον καταψύκτη, θυμηθείτε να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης ή εάν τυχόν υπάρχουν προϊόντα που να έχουν αλλοιωθεί.

Ξεφορτωθείτε τα ληγμένα ή αλλοιωμένα.

4. Αφαιρέστε τα συρμάτινα πλέγματα – χωρίσματα και τα ράφια

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία καθαρισμού είναι να αφαιρέσετε τα συρμάτινα πλέγματα – χωρίσματα και τα ράφια του ψυγείου ή του καταψύκτη.

Συγκεντρώστε τα όλα μαζί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου και θα τα πλύνετε και θα τα καθαρίσετε.

5. Καθαρίστε τις εσωτερικές επιφάνειες

Ο καθαρισμός του επαγγελματικού ψυγείου ή του καταψύκτη συνεχίζεται με τον καθαρισμό των εσωτερικών επιφανειών.

Αρχικά, σκουπίστε τις επιφάνειες από ψίχουλα και λοιπά υπολείμματα τροφών με ένα πανί ή σφουγγάρι που έχετε βρέξει με ζεστό σαπουνόνερο. Φυσικά, μπορείτε να καθαρίσετε τις επιφάνειες και με ένα ήπιο, αντιμικροβιακό υγρό καθαριστικό. Καθαρίστε τα τοιχώματα και τα πλαστικά μέρη του ψυγείου. Μην διστάσετε να βγάλετε τα λάστιχα της πόρτας (βγαίνουν και επανατοποθετούνται πολύ εύκολα με τα χέρια, δεν χρειάζονται εργαλεία) και να τα τοποθετήσετε σε μία λεκάνη με ζεστό σαπουνόνερο για καλύτερο καθαρισμό.

Επιμείνετε ιδιαίτερα σε πιο δύσκολους λεκέδες, πιτσιλιές και άλλα υπολείμματα τροφών και λίπους που είναι κολλημένα.  

Καθαρισμός επαγγελματικού ψυγείου με μικρό κίτρινο σφουγγάρι.

Εάν συναντήσετε πολύ επίμονους λεκέδες ή οσμές που δε φεύγουν, αξιοποιήστε τη μαγειρική σόδα. Συγκεκριμένα, δημιουργήστε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και εφαρμόστε τη στα αντίστοιχα σημεία.

Αφήστε τη να δράσει για λίγα λεπτά και μετά τρίψτε απαλά τα σημεία. Τέλος, ξεπλύνετε με νερό και σκουπίστε με ένα πανί.

6. Πλύντε τα συρμάτινα πλέγματα - χωρίσματα και τα ράφια

Έπειτα, πηγαίνετε στο σημείο που έχετε αφήσει τα ράφια και τα συρμάτινα πλέγματα - χωρίσματα του ψυγείου.

Δημιουργήστε ένα διάλυμα από ζεστό νερό, σαπούνι και απλό ξύδι. Βουτήξτε μέσα ένα σφουγγάρι ή ένα πανί και τρίψτε καλά τα ράφια και τα πλέγματα - χωρίσματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις γωνίες.

Ρίξτε άφθονο νερό, ξεπλύνετε καλά και, τέλος, με ένα στεγνό πανί σκουπίστε τα συρμάτινα πλέγματα – χωρίσματα και τα ράφια.

7. Καθαρίστε το εξωτερικό και την πόρτα

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε καλά με καθαριστικό και σφουγγάρι και το εξωτερικό του ψυγείου ή του καταψύκτη. Δηλαδή, την πόρτα, τις λαβές κ.λπ.

Με μια ηλεκτρική σκούπα αφαιρέστε τυχόν σκόνες και χνούδια που έχουν συγκεντρωθεί στο condenser (σε κάποια ψυγεία μπορεί να έχετε άμεση πρόσβαση, σε κάποια όμως θα πρέπει να ξεβιδώσετε ένα μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα).

8. Συνδέστε ξανά στο ρεύμα το ψυγείο ή τον καταψύκτη

Αφού στεγνώσετε όλες οι επιφάνειες, ξανατοποθετήστε όλα τα ράφια και τα συρμάτινα πλέγματα - χωρίσματα πίσω. 

Έπειτα, συνδέστε ξανά το ψυγείο ή τον καταψύκτη στο ρεύμα. Περιμένετε μέχρι να πιάσει την κατάλληλη θερμοκρασία και ξανατοποθετήστε όλα τα τρόφιμα μέσα.

Και αυτό ήταν. Πλέον γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε το ψυγείο σας βήμα προς βήμα!

Αν, πάντως, σας ενδιαφέρει και ο σωστός καθαρισμός επαγγελματικού φούρνου, μη χάσετε την ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά στο σχετικό άρθρο μας!

Πώς να οργανώσω ένα επαγγελματικό ψυγείο ή καταψύκτη

Η διατήρηση της καθαριότητας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να φροντίσετε.

Πέρα, λοιπόν, από τα 8 βήματα για τον καθαρισμό του επαγγελματικού ψυγείου ή του καταψύκτη που είδαμε παραπάνω, μεγάλη αξία θα έχει να δούμε και κάποια πράγματα σχετικά με την αποτελεσματική οργάνωσή του.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικά χρήσιμα tips γύρω από την άρτια οργάνωση ενός επαγγελματικού ψυγείου ή καταψύκτη:

1. Ομαδοποιήστε παρόμοια προϊόντα και βάλτε ετικέτες

Μια πρώτη βασική συμβουλή για την αποτελεσματική οργάνωση του επαγγελματικού σας ψυγείου ή καταψύκτη είναι η ομαδοποίηση παρόμοιων προϊόντων.

Ταξινομήστε και τοποθετήστε τα προϊόντα σε κατηγορίες ή ομάδες, ώστε να διευκολύνετε το προσωπικό να βρίσκει εύκολα ό,τι χρειάζεται. 

Άρτια οργάνωση επαγγελματικού ψυγείου, με τρόφιμα ταξινομημένα ανά είδος.

Για παράδειγμα, σε ένα ψυγείο γαλακτοκομικών προϊόντων βάλτε σε ένα σημείο τα γάλατα, σε ένα άλλο τα γιαούρτια και σε ένα τρίτο τα τυροκομικά προϊόντα κ.λπ.

Επίσης, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να βάλετε ετικέτες σε όλες τις ομάδες προϊόντων για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, κάτι που θα βοηθήσει πολύ το κατάστημα στις πωλήσεις.

Οι ετικέτες μπορούν να περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως την ημερομηνία που παραλάβατε το προϊόν όσο και την ημερομηνία λήξης του.

2. Αφήστε κενό ανάμεσα στα τρόφιμα

Είναι κατανοητό να προσπαθείτε να εξοικονομήσετε κάθε σπιθαμή του χώρου και, έτσι, να στριμώχνετε τα πράγματα.

Ωστόσο, ο κρύος αέρας είναι απαραίτητο να κυκλοφορεί αποτελεσματικά στο εσωτερικό του ψυγείου ή του καταψύκτη.

Αυτό σημαίνει ότι καλό θα είναι να αφήνετε κενό ανάμεσα στα τοιχώματα και στα τρόφιμα, ώστε να κερδίσετε την καλύτερη δυνατή ψύξη των προϊόντων. Υψίστης σημασίας είναι να μην φράζετε με προϊόντα τον αέρα που βγαίνει από το στοιχείο του ψυγείου.

3. Ακολουθήστε τον κανόνα FIFO (First In, First Out)

Η διάρκεια ζωής και οι ημερομηνίες λήξης των τροφίμων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητάς τους.

Γι’ αυτό, φροντίστε να ακολουθείτε έναν από τους σπουδαιότερους κανόνες αποθήκευσης για επαγγελματικά ψυγεία: τον κανόνα FIFO (First In, First Out).

Η συγκεκριμένη μέθοδος προβλέπει την τοποθέτηση των προϊόντων με πιο σύντομη ημερομηνία λήξης στα μπροστινά τμήματα του ψυγείου. Τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα πρέπει να μπαίνουν στο πίσω μέρος, καθώς θα καταναλωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ακόμα, φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα πρώτα τα ήδη ανοιγμένα προϊόντα πριν ανοίξετε κάτι καινούργιο.

Και κάπως έτσι, ο επαγγελματικός καταψύκτης σας ή το ψυγείο θα περιέχει πάντα φρέσκο και ασφαλές απόθεμα.

4. Χρησιμοποιήστε κατάλληλα δοχεία

Χρησιμοποιήστε ασφαλή και αεροστεγή δοχεία κατάλληλα για αποθήκευση τροφίμων, ώστε να διατηρείτε πάντα οργανωμένα και προστατευμένα τα τρόφιμα.

5. Βάλτε τα κρέατα στα χαμηλότερα ράφια 

Κατεψυγμένα κρέατα βρίσκονται μέσα σε ράφι επαγγελματικού ψυγείου.

Βάλτε στα χαμηλότερα ράφια τα κρέατα, καθώς αυτό θα διευκολύνει τον καθαρισμό σε περίπτωση που στάξουν οι χυμοί τους. Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε την υγιεινή των υπόλοιπων τροφίμων.

Κι αυτό διότι εάν τα τρόφιμα έρθουν σε επαφή με τους χυμούς ή τη μαρινάδα από το κρέας, είναι τεράστια η πιθανότητα μόλυνσης, οπότε θα πρέπει να απορριφθούν.

6. Κρατήστε τα ευαίσθητα προϊόντα μακριά από τους ανεμιστήρες

Τα ευαίσθητα προϊόντα είναι απαραίτητο να διατηρούνται μακριά από τους εσωτερικούς ανεμιστήρες του ψυγείου ή του καταψύκτη, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υποστούν ζημιά.

Πιο συγκεκριμένα, λαχανικά, φρούτα, ψάρια ή κρεάτα μπορούν να πάθουν εγκαύματα λόγω ψύξης, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα και την τελική γεύση τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα για κατανάλωση.

Επιπλέον, ανακαλύψτε στο σχετικό άρθρο μας όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την οργάνωση της επαγγελματικής κουζίνας σας!

Καθαρισμός & οργάνωση επαγγελματικού ψυγείου και καταψύκτη - Με λίγα λόγια

Ο καθαρισμός και η οργάνωση επαγγελματικού ψυγείου και καταψύκτη αποτελούν βασικές εργασίες σε κάθε κατάστημα Super Market, κρεοπωλείου και χώρους Ho.Re.Ca.

Ακολουθώντας τη διαδικασία και τα tips που είδαμε παραπάνω για αυτές τις εργασίες, θα διασφαλίσετε πως οι μονάδες ψύξης σας που έχετε στο κατάστημά σας συνολικά θα λειτουργούν καλύτερα, πιο αποτελεσματικά και σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες.

Βρείτε στην TopFrost μια τεράστια ποικιλία από ποιοτικά επαγγελματικά ψυγεία για Super Market – Κρεοπωλεία και καταστήματα Ho.Re.Ca για κάθε ανάγκη και διαμορφώστε την επαγγελματικό σας χώρο κατάλληλα!

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα επιθυμιών
Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.

Βάσει της οδηγίας 2009/136/ΣΕ της ΕΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ιστοσελίδα μας αποδέχεται τη χρήση των "cookies", προκειμένου να εντοπίσουμε το πώς οι χρήστες έχουν φτάσει στον ιστοχώρο μας, αλλά και να παρατηρήσουμε επαναλαμβανόμενα πρότυπα γενικής χρήσης του, από τη στιγμή που ο χρήστης εισέρχεται στην ιστοσελίδα μας.